AQUELARRE (1990) de Joc Internacional

El novembre de 1992 Joc Internacional publicava la versió en català d’AQUELARRE (1990).El primer joc creat per la companyia i fet per en Ricard Ibáñez.

Va ser un encàrrec amb 3 condicions:

– que fos asequible per al novell i atractiu per al veterà

– que fos comercial

i

– que fos d’aquí.

I així, els vampirs cavalquen barrejats amb les Companyies Blanques que saquegen Castella; el Lobisome udola a Galicia; els Guls ensumen les tombes en la terra que fou anomenada Al-Andalus; les Làmies sotgen els camins; Pere el Cruel fa tractes amb el Príncep Negre d’Anglaterra, tractes que li poden costar el tron i l’ànima…

I el Diable riu, mentre les Meigas preparen l’AQUELARRE.

Les il·lustracions van córrer a càrrec de la Montse Fransoy i l’Arnal Ballester. Les de marc negre eren de la Montse i les de marc blanc de l’Arnal.

Aquí trobeu una entrevista a la Montse Fransoy amb molts dibuixos dels mòduls d’AQUELARRE (1990) i anècdotes de la seva creació:

http://rolmasters.com/ca/entrevista-a-monse-fransoy/

ALMOGÀVERS (1995) de Joc Internacional

Som a l’any 1303.El nostre exèrcit es dirigeix cap al centre d’Anatolia per enfrontar-se als turcs. La marxa és dura però creiem en la victòria i en els nostres caps. Així és la nostra vida, lluita rera lluita, poble rera poble, sense parar mai a cap lloc. Som… «Almogàvers».

Aquesta era la introducció d’ALMOGÀVERS (1995). Primer joc de rol català i fet completament a terres catalanes, publicat el març de 1995 per la desapareguda Joc Internacional. Va ser creat per l’Enric Grau amb la col·laboració del Ricard Ibañez, entre d’altres.

Les il·lustracions anaven a càrrec de l’Albert Monteys. Amb una simplicitat i elegància medieval que li donaven l’ambientació perfecta.

Era un joc històric amb ambientació medieval que reproduïa la vida de la gent del segle XIV i, molt especialment, la dels mercenaris que formaren la Companyia Catalana. Descriu amb detall la forma de viure del personatge segons el poble al qual pertany, la seva classe social i professió per submergir el jugador en l’ambient medieval de l’època.

Com deia a la contracoberta: Foc, ferro i aigua era la simbologia d’uns homes valents i ferotges que terroritzaven al crit de “Desperta ferro!” els exèrcits enemics.

🔗 Aquí podeu trobar enllaços a algun material d’ALMOGÀVERS (1995)

https://immadon.mforos.mobi/1383824/11143893-almogavers-joc-de-rol-epic-medieval/

LA CRIDA DE CTHULHU (1996) de Joc Internacional/Chaosium Inc.

Cthulhu, mort, espera mentre somia.

Els Primigenis varen dominar la Terra mil·lennis abans de l’era de la Humanitat.

Encara podem trobar restes de les seves ciutats ciclòpies dins remotes illes del Pacífic, enterrades sota la bellugadissa sorra d’immensos deserts i a les glaçades extensions dels extrems polars.

Originalment varen arribar al món procedents del cel.

Ara dormen, alguns a molta fondària dins la terra, altres sota el mar etern, a la ciutat ofegada de R’lyeh, preservats de les algues pels encanteris del poderós Cthulhu.

Quan els estels estiguin en la posició correcta s’aixecaran i caminaran de nou per la terra.

LA CRIDA DE CTHULHU (1996)

Volem recordar avui el pioner dels jocs de terror lovecraftians en català: LA CRIDA DE CTHULHU (1996) i la seva editora: Joc Internacional.

Joc Internacional ja havia estat la pionera en jocs de rol al català amb EL SENYOR DELS ANELLS, EL JOC DE ROL DE LA TERRA MITJANA (1984) i I amb la publicació dels primers jocs en rol en català fets a Catalunya: ALMOGÀVERS (1995) i TIRANT LO BLANC (1996).

El març de 1996 van treure la traducció en català del primer joc que van publicar: LA CRIDA DE CTHULHU de Chaosium Inc. Feta per en Jordi Mazarreño Rodea, com la de 1988 en castellà. Però no era simplement la mateixa edició de 1988, la tercera. Havent passat els anys, van publicar la cinquena. La 5.1.1 per ser més exactes.Va sortir només en català.

En aquell moment, la competència era ferotge. Jocs d’altres tipus (com els de cartes o les videoconsoles) i altres editorials començaven a posar a Joc Internacional contra les cordes.

La inversió per la publicació del joc de cartes d’EL SENYOR DELS ANYELLS va ser un dels factors claus en l’endeutament de la companyia.

Va ser un fatídic 23 d’abril de 1998 quan un jutge acceptà la suspensió de pagaments de Joc Internacional.

Però com bé deia la contracoberta d’aquella edició:”Cthulhu, mort, espera mentre somia”. Esperem que els recents anuncis de CTHULHU D100 PROVIDENCE de Shadowlands i de LO ROL DE RÈQUIEM (2023) de Mai Més signifiqui que els estels ja estan en la posició correcta i els jocs de rols en català s’aixecaran i caminaran de nou per la terra.

Descarregueu aquí el llibre:

https://mega.nz/file/YmAUiDAJ#BUIpU3LsWSlnVEsLNMURerNtBm0GXO-6titDAYZmnkA